Smažená cibule trochu jinak
Recepty, PředkrmySuroviny
- 1 cibule (velká, idealni je Vidalia nebo Texaska sladká cibule)
- majonéza
- zakysaná smetana
- kečup
- cayenský pepř
- hladká mouka
- 1 vajíčko
- česnekový pudr
- oregano (sušené)
- paprika
- mléko
- sůl
- černý pepř
Postup Smažená cibule trochu jinak
Postup přípravy receptu
-
Velkou cibuli oloupeme a ukrojíme vršek, aby měla rovný tvar a spodek, abychom zachovali jako podstavec. Cibuli velmi ostrým nožem nakrojíme skoro doprostřed a postupně krájíme jednotlivé vrstvy zhruba na centimetrové plátky. Během krájení cibuli otáčíme a zachováme spodek nedokrojený do konce. Cibule nám musí držet pěkně pohromadě, nesmí se rozpadat. Většinou ji krájím na ubrousku, kterým otáčím podle potřeby. Když je cibule dokrájená skoro doprostřed, vyjmeme ostrým řezem střed.
Poté smícháme v jedné misce 1 vajíčko a 250 ml mléka.
V další misce smícháme 250 ml (mam na to odměrku, malý hrníček) hladké mouky, sladkou papriku, sušené oregano, česnekový pudr, sůl, černý a cayensky pepř. Vše podle vlastních chuti.
Cibuli nejprve namočíme do vajíčka s mlékem, potom do sypkého základu. Kam se ochucená mouka nedostane, dosypeme ručně, znovu vymácháme v tekutém základu a ještě jednou obalíme v ochucené mouce. Takto připravenou cibuli necháme odležet v lednici cca 15 minut.
Mezitím připravíme sosík. Smícháme majonézu, zakysanou smetanu, kečup a cayensky pepř.
Poté cibuli ufritujeme na 175°C cca 10 minut do zlatohnědé barvy, aby byla měkka a těstíčko křupavé.
Vyjmeme a osušíme papírovými ubrousky. Doprostřed cibule dáme mističku s připraveným sosem. Podáváme k dobrému vínku nebo pivu. Výborně se hodí na posezení s přáteli.