Slunečnicový chleba s omládkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- malou lžičku sladěnky
- 12 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
- - vše dobře smícháme a zakryté v míse necháme 60 minut kynout
- Dále:
- 160 g vody
- 70 g slunečnicových semen
- 2,5 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky cukru
- 70 g změklého másla
- 2 lžičky soli
- 130 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- půl lžičky kuléru pro barvu (nemusí být)
Postup Slunečnicový chleba s omládkem
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout přibližně hodinu.
Těsto propracujeme a uválíme bochník, na plechu necháme opět vykynout, potřeme vodou, sypneme dalšími semeny (nebo v nich bochník rovnou oválíme) a v dobře vyhřáté troubě upečeme (vkládáme do trouby vyhřáté na 220-230°C, po chvilce zmírníme na 200°C a dopečeme – celkem asi 45-55 minut, každá trouba peče jinak). Přesto, že je chleba vypečený, je celý, i s kůrkou, měkký (jako ten koupený).