Slunečnicový chleba s omládkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
100 g vlažné vody
malou lžičku sladěnky
12 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
- vše dobře smícháme a zakryté v míse necháme 60 minut kynout
Dále:
160 g vody
70 g slunečnicových semen
2,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
70 g změklého másla
2 lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
150 g hladké mouky
půl lžičky kuléru pro barvu (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout přibližně hodinu.

  2. Těsto propracujeme a uválíme bochník, na plechu necháme opět vykynout, potřeme vodou, sypneme dalšími semeny (nebo v nich bochník rovnou oválíme) a v dobře vyhřáté troubě upečeme (vkládáme do trouby vyhřáté na 220-230°C, po chvilce zmírníme na 200°C a dopečeme – celkem asi 45-55 minut, každá trouba peče jinak). Přesto, že je chleba vypečený, je celý, i s kůrkou, měkký (jako ten koupený).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!