Slaný koláč s bůčkovou roládou a pórkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 400 g lístkového těsta
- 200 g uzené bůčkové rolády
- 100 g uzeného sýra (plátky nebo strouhaného)
- 4 lžíce strouhanky
- 2 celá vejce
- 400 g zakysané smetany
- 2 kávové lžičky soli
- 3 lžičky koření Karboš (Rojík)
- 1 velký pórek (nakrájený na tenčí kolečka 300-400 g)
- 3 lžíce oleje
- Na posyp:
- hrubá mořská sůl
- kmín
- lněné semínko
- mák
- sezam
Postup Slaný koláč s bůčkovou roládou a pórkem
Postup přípravy receptu
-
Těsto rozdělíme na polovinu. První vyválíme tak, aby asi o 3-4 cm převyšovala dno pečicí formy. Formu plátem vyložíme a rovnoměrně posypeme strouhankou.
Dno propícháme vidličkou a posypeme pórkem. Přidáme nasekanou roládu (nebo anglickou slaninu) a zalijeme kysanou smetanou, kterou jsme vidličkou rozmíchali s vejci a kořenicí směsí.
Navrch rozložíme sýr a zakryjeme druhým rozváleným plátem těsta (tak, aby zcela zakryl povrch). Ten nakonec několikrát prořízneme do čtverců, aby se nám po upečení koláč lépe krájel.
Těsto shora pomažeme olejem a posypeme kmínem, solí atd. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut.