Slaný koláč s bůčkovou roládou a pórkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g lístkového těsta
200 g uzené bůčkové rolády
100 g uzeného sýra (plátky nebo strouhaného)
4 lžíce strouhanky
2 celá vejce
400 g zakysané smetany
2 kávové lžičky soli
3 lžičky koření Karboš (Rojík)
1 velký pórek (nakrájený na tenčí kolečka 300-400 g)
3 lžíce oleje
Na posyp:
hrubá mořská sůl
kmín
lněné semínko
mák
sezam

Postup přípravy receptu

  1. Těsto rozdělíme na polovinu. První vyválíme tak, aby asi o 3-4 cm převyšovala dno pečicí formy. Formu plátem vyložíme a rovnoměrně posypeme strouhankou.

  2. Dno propícháme vidličkou a posypeme pórkem. Přidáme nasekanou roládu (nebo anglickou slaninu) a zalijeme kysanou smetanou, kterou jsme vidličkou rozmíchali s vejci a kořenicí směsí.

  3. Navrch rozložíme sýr a zakryjeme druhým rozváleným plátem těsta (tak, aby zcela zakryl povrch). Ten nakonec několikrát prořízneme do čtverců, aby se nám po upečení koláč lépe krájel.

  4. Těsto shora pomažeme olejem a posypeme kmínem, solí atd. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!