Sladký jahodový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na těsto:
- 4 vejce
- 15 dkg cukru
- 10 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 dkg Solamylu nebo Gustinu
- 2 dkg kakaa
- 1 vanilinový cukr
- Na ovocnou náplň:
- 50 dkg jahod
- 1 jahodový pudink
- 5 dkg cukru
- Smetanová náplň:
- 1/4 l smetany na šlehání
- 40 dkg bílého jogurtu (např. Hollandia)
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 balíček želatinového ztužovače Dr. Oetker
- 100 ml vlažné vody (do ztužovače)
- Na zdobení:
- jahody
- máta
Postup Sladký jahodový dort
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, škrobem a kakaem a nakonec vmícháme ze žloutků ušlehaný sníh. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26cm) a ve vyhřáté troubě na 160°C a pečeme asi 20minut. Na náplň si nahrubo rozmixujeme jahody, které promícháme s pudingem a s cukrem a uvaříme. Na smetanovou náplň si vyšleháme šlehačku. Jogurt smícháme s cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a smícháme s jogurtem, poté přidáme ušlehanou šlehačhu a promícháme. Vychladlý korpus vyndáme z formy a dvakrát rozkrojíme. Spodní část dáme zpět do formy a potřeme jahodovou náplní, přiklopíme prostřední částí korpusu a potřeme šlehačkovou náplní. Část šlehačkové náplně si necháme na potření dortu. Nahoru položíme poslední část korpusu a necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout. Nakonec celý dort potřeme zbytkem krému a dozdobíme jahodami a mátou.