Sladký jahodový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
15 dkg cukru
10 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
5 dkg Solamylu nebo Gustinu
2 dkg kakaa
1 vanilinový cukr
Na ovocnou náplň:
50 dkg jahod
1 jahodový pudink
5 dkg cukru
Smetanová náplň:
1/4 l smetany na šlehání
40 dkg bílého jogurtu (např. Hollandia)
5 dkg moučkového cukru
1 balíček želatinového ztužovače Dr. Oetker
100 ml vlažné vody (do ztužovače)
Na zdobení:
jahody
máta

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, škrobem a kakaem a nakonec vmícháme ze žloutků ušlehaný sníh. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26cm) a ve vyhřáté troubě na 160°C a pečeme asi 20minut. Na náplň si nahrubo rozmixujeme jahody, které promícháme s pudingem a s cukrem a uvaříme. Na smetanovou náplň si vyšleháme šlehačku. Jogurt smícháme s cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a smícháme s jogurtem, poté přidáme ušlehanou šlehačhu a promícháme. Vychladlý korpus vyndáme z formy a dvakrát rozkrojíme. Spodní část dáme zpět do formy a potřeme jahodovou náplní, přiklopíme prostřední částí korpusu a potřeme šlehačkovou náplní. Část šlehačkové náplně si necháme na potření dortu. Nahoru položíme poslední část korpusu a necháme v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout. Nakonec celý dort potřeme zbytkem krému a dozdobíme jahodami a mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!