Sladký chlebík bez lepku, mléka a vajec aneb Jak pejsek s kočičkou pekli dort

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

470 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžičky xanthanu
50 g amarantové mouky
200 g pohankové mouky
200 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Procelia)
3 lžíce bramborové vlákniny (nebo 2 lžíce psyllia)
1,5 lžičky sušeného droždí
hrst slunečnicových semínek
8 sušených švestek

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr a olej. Všechny mouky si odvážíme do misky, přidáme vlákninu, xanthan a koření a důkladně promícháme.

  2. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu zadělat těsto.

  3. Mezitím si umyjeme sušené švestky a pokrájíme je na čtvrtiny. Po zaznění signálu pro přidání semínek přidáme k těstu švestky a slunečnicová semínka.

  4. Pokud pekárna signál nevydává, přidáme tyto dvě suroviny asi pět minut před dokončením míchání. Dále již necháme pekárnu pracovat a upéct krásně voňavý bochníček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!