Sladkokyselé houby
Recepty, ZavařeninySuroviny
- cca 1,5 kg čerstvých hub
- 2 l vody
- 30-40 g soli
- zelenina na ozdobu sklenic
- Nálev:
- 3/8 l vody
- 1/8 l octa
- 10 g soli
- 30-40 g cukru
- 5 zrnek celého pepře
- 3 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- 5 g hořčičného semínka
Postup Sladkokyselé houby
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nálev - vodu s octem, solí, cukrem a kořením svaříme, necháme vychladnout a přecedíme. (Pokud máte, je vhodnější koření vařit ve vajíčku na čaj, nálev pak není třeba cedit.)
Očištěné houby povaříme 3-5 minut ve vodě se solí, vychladlé je narovnáme do sklenic, proložíme zeleninou (kvůli barvě), zalijeme nálevem a uzavřené sklenice sterilujeme 30 minut při 100 °C. Používáme nejdříve za 4 týdny (doporučují v kuchařce - podle vlastní zkušenosti není třeba čekat tak dlouho).