Sladké rohlíčky sypané mákem
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 rozpuštěné hery
- 2 žloutky
- 1 hrnek cukr krupice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky(lze použít ale i jeden druh mouky,někdy peču z hladké,někdy z polohrubé,podle toho,které mám doma více)
- 1 hrnek uvařených nastrouhaných brambor
- 1/2 lžičky soli
- 1 kostka droždí
- 1 vejce k potírání loupáků
- mák
Postup Sladké rohlíčky sypané mákem
Postup přípravy receptu
-
Dáme do domácí pekárny tak, jak jsou přísady psané, ale lze vše zadělat i ručně nebo pomocí mixéru a hnětacích metel. Vytvoříme tuhé těsto, podle potřeby lze dát více brambor i mouky a necháme nejméně hodinu kynout.
Pak vytváříme loupáky (vytváříme stejně jako rohlíky, že vyválíme kruh, rozdělíme na trojúhelníky a ty pak stáčíme od široké strany ke špičce), přendáme na plech a zase necháme alespoň 0,5 hodiny kynout.
Pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem. Jsou výborné jak pro děti k čaji nebo kakau, tak dospělé ke kávě.