Rychlá česnečka z vody po vaření brambor
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 lžíce oleje
- alespoň 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky majoránky
- zeleninový bujon (v kostce nebo kelímku)
- sůl
- sušený libeček
- sušená petrželka
- sušená celerová nať
- (voda ve které se vařily brambory se solí, kmínem, případně bylinkami)
Postup Rychlá česnečka z vody po vaření brambor
Postup přípravy receptu
-
Tuto polévku připravujeme tehdy, když vaříme k jídlu brambory jako přílohu. K bramborám přidáme o trochu víc vody než obvykle a podle běžných zvyklostí ji osolíme, přidáme kmín a případně nějakou zelenou bylinku (libeček apod.).
Mezitím, co se vaří brambory, si v hrnci rozehřejeme olej. Na něm krátce orestujeme prolisovaný česnek, přidáme sladkou papriku a majoránku, promícháme a zalijeme asi 100 ml vody. Přidáme polévkové bylinky a případně kostku bujonu. Do takto připraveného základu slijeme vodu z vařených brambor, promícháme a v případě potřeby dochutíme solí a (nebo) čerstvým česnekem. Podáváme jen jako čistý vývar s kouskem pečiva, případně přidáme několik kostiček vařených brambor. Babička k ní vždy krájela a opékala starý tvrdší chléb.