Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Vývar:
- 2 velké mrkve omyté a nakrájené na větší kusy
- 2 větší petržele omyté a nakrájené na větší kusy
- 2 střední cibule neoloupané, nakrájené na hrubo
- 4 stroužky česneku rozmáčknuté/rozdrcené plochou stranou nože
- 2 větší pórky očištěné a nakrájené na větší kusy
- 1/2 hrnku nahrubo nasekané petržele
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2,5 litru vody
- 1 lžička soli
- a pokud to chcete posichrovat, tak trocha kvalitního zeleninového bujónu (např. Wurzl, Alnatura)
- Knedlíčky:
- 1,5 hrnku tvrdých pita placek (nebo na jemno nadrcených macesů)
- 300 g tofu natural (či silken tofu)
- 1/4 hrnku olivového oleje (+2 lžíce)
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
- hrst čerstvého kopru
Postup Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Vývar: Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibule a cca 5 minut opékejte na středním plameni. Poté přidejte ostatní zeleninu a sůl, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu (vývar by se neměl vařit, pouze slabounce vřít) a vařte odkryté cca hodinu a půl. Poté slijte a zeleninu ještě do vývaru vymačkejte přes cedník.
Knedlíčky: Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte zeleninový vývar (nebo trochu bujónu a vodu) a olej a dohladka rozmixujte (držte se spíše na spodní hranici tekutin, aby výsledná směs nebyla příliš řídká. Přidat můžete vždy!). Přendejte do mísy a přidejte macesovou moučku, pepř a sůl. Dobře prohněťte, na hrubém struhadle přistrouhejte půl mrkve a opět zamíchejte. Přikryjte mísu a nechte směs nejméně hodinu (či lépe přes noc) tuhnout v lednici. Tento krok nevynechávejte, jinak se knedlíčky při vaření rozpadnou.
Když je směs dostatečně ztuhlá, dejte do velkého hrnce vařit dobře osolenou vodu s trochou zeleninového bujónu. Ze směsi tvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu.
Když máte všechny připravené, opatrně je po jednom či dvou vkládejte do vařící vody. Ztlumte teplotu varu, přikryjte poklicí a nechte knedlíčky vařit cca 35 - 40 minut. Poté, co knedlíčky přikryjete už poklici neodkrývejte! Po 35 minutách se konečně můžete podívat, co se děje uvnitř. Knedlíčky by měly klesnout ke dnu. Opatrně je větší lžící po jednom vyndejte (jeden ochutnejte a pokud by se vám náhodou zdál tuhý, nechte zbytek ještě chvíli vařit). Když chcete servírovat, do hlubokého talíře vložte několik knedlíčků, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a čerstvý kopr a přelijte horkým vývarem. Ozdobte další mrkví a koprem či petrželkou.