Shushbarak - masove tasticky v jogurtu
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na těsto:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- téměř 1 hrnek studené vody
- 1/2 lžičky soli
- Na náplň:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 větší cibule
- 1/2 hrnku piniových oříšků
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička skořice mleté
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Na omáčku:
- 1 l kvalitního bílého jogurtu (použila jsem 7%)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 větší stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sušené máty
Postup Shushbarak - masove tasticky v jogurtu
Postup přípravy receptu
-
Na olivovem oleji nechame zesklovatet nadrobno nakrajenou cibuli, pridame mlete nove koreni, lehce osmahneme (nechame provonet).
Pridame mlete maso, sul, pepr a cca 10 minut restujeme.
Nakonec vmichame skorici a oprazene piniove orisky. Smes nechame vychladnout.
Z prosate mouky, soli a vody vypracujeme hladke testo. Nechame 15 minut odpocinout.
Pote testo rozvalime na tenky plat (jemne podsypeme moukou) a vykrajime kolecka o prumeru 6 cm.
Na kazde kolecko dame lzicku masove naplne, prehneme a kraje pritiskneme k sobe, cimz nam vznikne pulmesic. Ten omotame kolem prstu a kraje stiskneme k sobe.
Hotove tasticky vyrovname na plech vylozeny pecicim papirem, potreme olivovym olejem a pri 180 stupnich 10 minut peceme (kraje lehce zezlatnou).
Jogurt a smetanu za staleho michani privedeme k varu, zahustime moukou (pokud je to potreba) a kratce povarime (stale michame, aby se jogurt nesrazil).
Pote pridame masove tasticky, plamen ztlumime na minimum a nechame 15 minut probublavat.
Cesnek prolisujeme a spolu se lzickou soli na trosce oleje osmahneme.
Pridame susenou matu, promichame a nechame provonet.
Zamichame do jogurtu. Dle potreby dochutime soli a peprem. Podavame bud teple nebo studene. Jako priloha se hodi ryze nebo pecivo.