Sezamová červená řepa s vaječnou polentou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- olivový olej
- 1 cibulka šalotka
- 1 menší červená řepa
- 1 lžička balzamikové octa
- 2 hrsti mladých listů z červené řepy
- 1 lžička sezamových semínek
- sůl, pepř
- 200 ml mléka
- 4 lžíce instantní polenty
- 1 vejce
- sůl
Postup Sezamová červená řepa s vaječnou polentou
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme ji na jemném struhadle. Na pánvi na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme nastrouhanou červenou řepu a vše asi minutu restujeme. Ztlumíme plamen, přidáme balzamikový ocet a ještě chvíli podusíme, mícháme a pokud možno nepodléváme, řepa sama o sobě malinko pustí šťávu.
Vmícháme mladé listy z červené řepy (pár lístků si můžeme odložit na závěr na dozdobení) a sezamová semínka. Okořeníme a necháme asi ještě 10 minut dusit.
V mezičase si v rendlíku připravíme polentu. Mléko ohřejeme k bodu varu, vmícháme polentu a chvíli zavaříme. Poté přidáme rozšlehané vejce, osolíme, vejce rovnoměrně rozmícháme a ještě chvíli na mírném plameni povaříme do zhoustnutí kaše.
Na talíř servírujeme nejprve polentun na ni řepno-sezamovou směs. Na závěr můžeme talíř dozdobit zbylými řepnými lístky.