Savojská omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1/2 bulvy celeru
- 1 větší kořen petržele
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 100 ml vývaru (může být z masoxu)
- 100 ml smetany
- trochu pepře čerstvě namletého
- trochu nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 plátek másla (nebo oleje)
- sůl
Postup Savojská omáčka
Postup přípravy receptu
-
Celer s petrželí si nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, cibuli ne úplně nadrobno a z poloviny masoxu si uvaříme vývar.
Na pánev si dáme máslo, na něj po rozehřátí cibuli, kterou zesklovatíme a přidáme připravenou zeleninu, promícháváme, restujeme a když začíná zelenina měknout, vyndáme si do mističky 1/3 směsi bokem, na pánev si přidáme vývar, muškátový oříšek a dusíme úplně do měkka.
Poté vše v pánvi rozmixujeme ručním mixerem, přidáme zeleninu, kterou jsme si nechali bokem, dosolíme bude-li třeba, zalijeme smetanou, promícháme a necháme převařit. Omáčka musí mít konzistenci jako třeba Tatarská omáčka.