Sarma
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 menší hlávka zelí - použijeme však jen cca 4 listy, podle počtu strávníků
- cca 200 g mletého masa MIX
- 4 plátky uzené slaniny, popřípadě anglické slaniny
- 1 vajíčko
- 2 špetky tymiánu
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2-3 lžíce nastrouhaného parmazánu (není problém dát i jiný sýr)
- 2 kusy rajčat
- sůl
- pepř
Postup Sarma
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí ponoříme do vroucí vody, tak na 3-4 minuty. Pak ji vyjmeme a opatrně sundáme tolik listů, kolik budeme na oběd potřebovat. Ty následně ještě tak na 2 minuty dáme zpět do vroucí vody. Opatrně je vyjmeme, naklepeme jemně košťál, aby změkl a listy zatím necháme bokem.
Do misky vložíme mleté maso. Přidáme vajíčko, utřený česnek, nasekanou cibuli, tymián, sůl a pepř a nastrouhaný sýr.
Maso dobře propracujeme a přiměřené kousky vkládáme do zelných listů. Boky listů založíme dovnitř a od košťálu nahoru zarolujeme. Každý kousek ještě obalíme plátkem uzené slaniny a můžeme zajistit párátkem.
Na dno zapékací misky nakrájíme rajčata, která trochu osolíme a zelné závitky naskládáme těsně vedle sebe. Můžeme zakápnout tak půl dl vody, ale nemusíme, maso pustí šťávu.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 25-30 minut