Sarma

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 menší hlávka zelí - použijeme však jen cca 4 listy, podle počtu strávníků
cca 200 g mletého masa MIX
4 plátky uzené slaniny, popřípadě anglické slaniny
1 vajíčko
2 špetky tymiánu
2-3 stroužky česneku
1/2 cibule
2-3 lžíce nastrouhaného parmazánu (není problém dát i jiný sýr)
2 kusy rajčat
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí ponoříme do vroucí vody, tak na 3-4 minuty. Pak ji vyjmeme a opatrně sundáme tolik listů, kolik budeme na oběd potřebovat. Ty následně ještě tak na 2 minuty dáme zpět do vroucí vody. Opatrně je vyjmeme, naklepeme jemně košťál, aby změkl a listy zatím necháme bokem.

  2. Do misky vložíme mleté maso. Přidáme vajíčko, utřený česnek, nasekanou cibuli, tymián, sůl a pepř a nastrouhaný sýr.

  3. Maso dobře propracujeme a přiměřené kousky vkládáme do zelných listů. Boky listů založíme dovnitř a od košťálu nahoru zarolujeme. Každý kousek ještě obalíme plátkem uzené slaniny a můžeme zajistit párátkem.

  4. Na dno zapékací misky nakrájíme rajčata, která trochu osolíme a zelné závitky naskládáme těsně vedle sebe. Můžeme zakápnout tak půl dl vody, ale nemusíme, maso pustí šťávu.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 25-30 minut


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!