Šachovnice
Recepty, CukrovíSuroviny
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 moučkového cukru
- 1 cukr vanilka
- 1 žloutek
- 1 lžíce kakaa
- bílek (použijeme jako lepidlo)
Postup Šachovnice
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukr a tuk trochu zpracujeme, pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a do jedné přidáme kakao.
Linecké těsto dáme na chvíli odpočinout do chladu, pak vyválíme každé těsto zvlášť na tlouštku asi 0.7 cm do přibližně stejného obdélníkového tvaru.
Bílé těsto potřeme bílkem, položíme na něj tmavé těsto.
Pak rozpůlíme, jedno tmavé těsto potřeme bílkem a na něj přiložíme druhou polovinu tak, že máme hranolek 4 těst střídajících se barev na sobě. Přebývající okraje můžeme odříznout nožem.
Hranolek dáme opět do lednice vychladit, aby se nám lépe krájel.
Pak - nejlépe ostrým dortovým nožem, který máčíme do horké vody, z delší strany krájíme asi 1 cm silné pruhy.
První odkrojený pruh potřeme opět bílkem a na něj přiložíme další 2 pruhy tak, aby vždy na bílém těstě leželo tmavé.
Hranolek ze tří vrstev těsta dáme opět vychladit a pak z něj řežeme plátky asi 0.5 cm široké a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150°C jen co spodní strana zrůžoví.