Rychlý vrstvený jablkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kostky másla (125 g)
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 6 jablek
- mletá skořice
Postup Rychlý vrstvený jablkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hodně změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Pak přilijeme smetanu a opět dobře prošleháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Jablka oloupeme, přepůlíme, vybereme jádřinec a jablka nakrájíme na tenké plátky. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Do formy rozetřeme polovinu těsta, na ni naklademe 2/3 jablečných plátků, ty zalijeme druhou polovinou těsta a navrch rozložíme zbytek jablek. Nakonec koláč posypeme skořicí.
Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme asi 50 minut. Před podáváním necháme dobře vychladnout. Koláč je opravdu rychlý na přípravu a je krásně vláčný.