Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková

Recepty, Omáčky

Suroviny

kořenová zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel)
máslo nebo olej na osmahnutí zeleniny
1 velký bobkový list
5 ks celý pepř
5 ks nové koření
5 ks hřebíček
voda nebo masový vývar
z mletého masa (kuličky, příp. i plněné papriky)
mouka na zahuštění (používám polohrubou)
rajský protlak
smetana kysaná
snetana sladká
špetka skořice mleté
cukr podle chuti
citronová šťáva nebo ocet podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu nakrájet na drobné kousky, osmahnout na kousku másla nebo oleje, přidat koření, podlít trochou vody nebo vývaru, vložit v mikrovlnce připravené kuličky z mletého masa a dusit do změknutí zeleniny.

  2. Potom vyndat maso a koření, rozmixovat zeleninu, vmíchat mouku na zahuštění a pak rozdělit na dvě části.

  3. Do jedné části přidat rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice a nechat provařit.

  4. Do druhé části dát kyselou smetanu, provařit a podle chuti přisladit nebo přikyselit.

  5. Maso dát do omáček prohřát a servírovat, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máte rádi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!