Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Recepty, OmáčkySuroviny
- kořenová zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel)
- máslo nebo olej na osmahnutí zeleniny
- 1 velký bobkový list
- 5 ks celý pepř
- 5 ks nové koření
- 5 ks hřebíček
- voda nebo masový vývar
- z mletého masa (kuličky, příp. i plněné papriky)
- mouka na zahuštění (používám polohrubou)
- rajský protlak
- smetana kysaná
- snetana sladká
- špetka skořice mleté
- cukr podle chuti
- citronová šťáva nebo ocet podle chuti
Postup Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu nakrájet na drobné kousky, osmahnout na kousku másla nebo oleje, přidat koření, podlít trochou vody nebo vývaru, vložit v mikrovlnce připravené kuličky z mletého masa a dusit do změknutí zeleniny.
Potom vyndat maso a koření, rozmixovat zeleninu, vmíchat mouku na zahuštění a pak rozdělit na dvě části.
Do jedné části přidat rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice a nechat provařit.
Do druhé části dát kyselou smetanu, provařit a podle chuti přisladit nebo přikyselit.
Maso dát do omáček prohřát a servírovat, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máte rádi.