Rybí hranolky z tresky
Recepty, RybySuroviny
- cca 400 g filetů tresky bez kůže
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2-3 stroužky česneku, dle velikosti
- 1 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra dle chuti, není nutná
- pepř mletý
- sůl
- 1 lžíce oleje + na smažení
- 30 g solamylu, plnější lžíce
- 30 g polohrubé mouky, plnější lžíce
Postup Rybí hranolky z tresky
Postup přípravy receptu
-
Vykostěné čerstvé filety bez kůže pokrájíme na hranolky o síle cca 1 - 1,5 cm, které necháme marinovat v kašičce umíchané z jemně strouhaného zázvoru, česneku, citronové šťávy a oleje alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Během marinování občas promícháme.
Po odležení hranolky osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a obalíme ve směsi polohrubé mouky a solamylu.
Smažíme v rozpáleném oleji nebo na másle s olejem dozlatova a odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk.
Podáváme s vařeným nebo šťouchaným bramborem, ledovým salátem ochuceným zakysanou smetanou, kterou jsme smíchali s troškou jemně strouhaného zázvoru, česneku a solí. Kdo chce, může hranolky před konzumací mírně pokapat citronovou šťávou.
Jestliže máme rádi vůni citronové kůry, můžeme do olejové kašičky ze zázvoru a česneku, přidat trošku čerstvé, jemně nastrouhané kůry z očištěného citronu, která pikantní chuť ještě osvěží.