Rybí filety na smetanovém zelí

Recepty, Ryby

Suroviny

800 g rybích filet
4 lžíce strouhanky
2 lžíce hladké mouky
šťáva ze 2 citrónů
sůl, nejlépe mořská, příp.koření na ryby
kvalitní olej nebo přepuštěné máslo na pánev
Smetanové zelí:
600 g kysaného zelí
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
200 g smetany ke šlehání
15 ml sladkého vermutu (např. Martini bianco)
2 lžíce pažitky (čerstvá nebo mražená)
máslo na pánev
10 plátků slaniny na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Smetanové zelí: Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme lisovaný česnek a zaprášíme moukou.

  2. Ze zelí důkladně! vymačkáme vodu, nakrájíme najemno a přidáme k cibuli. Chvíli orestujeme a potom podlijeme vodou. Asi za 15 minut vydusíme vodu (–musíme občas promíchat), až je zelí měkké. Přidáme smetanu, chvíli prohřejeme, nakonec pažitku a úplně na závěr vmícháme vermut, na ten rozhodně nezapomeňte!

  3. Obalované filety (po švédsku): Nachystáme dvě misky: 1) směs strouhanky,mouky a příp. koření na ryby (používám koření od Kotanyi), můžete přidat i trošku chilli koření. 2) šťáva z citrónů.

  4. Filety osolíme a celé protáhneme citrónovou šťávou a potom obalíme v sypké směsi. Rychle osmažíme z obou stran.

  5. Ryby takto obalené zůstanou krásně šťavnaté, dobře se takto dělají malé kousky na domácí rybí prsty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!