Ryba na bramborovém pyré s omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

4 rybí filety (z jakékoli ryby možno použít i pangase)
citronová kůra z řádně omytého citrónu
čerstvý kopr (nebo mražený)
sůl
pepř
olivový olej na pokapání ryby
Na pyré:
1 kg brambor
120 g másla
120 ml smetany
1 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
Na omáčku:
2 mrkve (nakrájené na kostičky)
2 cibule (nakrájené na kostičky)
4 stroužky česneku (na plátky)
300 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí nebo rybí)
200 ml bílého vína
svazek tymiánu
svazek rozmarýnu
150 ml rajčatového džusu (pokud není, tak oloupat 2 rajčata a nakrájet na kousky)
lžíce másla
100 ml smetany na zahuštění
případně pepř na dochucení
sůl není třeba – vývar je slaný
čerstvá bazalka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Filety nakrájíme na proužky (např. 10x4cm), tyto podélně nakrojíme tak, aby do něj šlo nasypat citr.kůru + kopr + osolíme, opepříme a zase je přeložíme zpět a zabalíme do potravinářské fólie. Na obou koncích uvážeme provázkem (viz foto) těsně, aby zůstalo co nejméně vzduchu. Dáme odpočinout.

  2. Mezitím dáme vařit osolené brambory na pyré.

  3. Dále dáme vařit do vývaru mrkev, cibuli, česnek, víno, džus/rajčata, tymián, rozmarýn, příp. pepř a dusíme cca 40 min. Potom zahustíme máslem a smetanou, necháme projít varem a odstavíme. Vše propasírujeme přes síto, nebo rozmixujeme.

  4. Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu a hořčici a našleháme pyré. Vše udržujeme teplé.

  5. Do hrnce dáme vařit vodu a vložíme zabalené filety, vaříme zvolna 10 minut, potom odstraníme folii.

  6. Vejce rozklepneme dle fota do potravin.folie, kterou jsme dali do misky a provázkem stáhneme tak, aby tam zůstalo co nejméně vzduchu (vejce potom pěkně sedí ve vodě). Vaříme v hrnci na hniličko“ cca 5 min. Po této době budou držet tvar a folie stáhneme. Toť vše – naservírujeme dle vlastní fantazie a dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!