Ryba na bramborovém pyré s omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 4 rybí filety (z jakékoli ryby možno použít i pangase)
- citronová kůra z řádně omytého citrónu
- čerstvý kopr (nebo mražený)
- sůl
- pepř
- olivový olej na pokapání ryby
- Na pyré:
- 1 kg brambor
- 120 g másla
- 120 ml smetany
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl
- Na omáčku:
- 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
- 2 cibule (nakrájené na kostičky)
- 4 stroužky česneku (na plátky)
- 300 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí nebo rybí)
- 200 ml bílého vína
- svazek tymiánu
- svazek rozmarýnu
- 150 ml rajčatového džusu (pokud není, tak oloupat 2 rajčata a nakrájet na kousky)
- lžíce másla
- 100 ml smetany na zahuštění
- případně pepř na dochucení
- sůl není třeba – vývar je slaný
- čerstvá bazalka
- petrželka
Postup Ryba na bramborovém pyré s omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Filety nakrájíme na proužky (např. 10x4cm), tyto podélně nakrojíme tak, aby do něj šlo nasypat citr.kůru + kopr + osolíme, opepříme a zase je přeložíme zpět a zabalíme do potravinářské fólie. Na obou koncích uvážeme provázkem (viz foto) těsně, aby zůstalo co nejméně vzduchu. Dáme odpočinout.
Mezitím dáme vařit osolené brambory na pyré.
Dále dáme vařit do vývaru mrkev, cibuli, česnek, víno, džus/rajčata, tymián, rozmarýn, příp. pepř a dusíme cca 40 min. Potom zahustíme máslem a smetanou, necháme projít varem a odstavíme. Vše propasírujeme přes síto, nebo rozmixujeme.
Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu a hořčici a našleháme pyré. Vše udržujeme teplé.
Do hrnce dáme vařit vodu a vložíme zabalené filety, vaříme zvolna 10 minut, potom odstraníme folii.
Vejce rozklepneme dle fota do potravin.folie, kterou jsme dali do misky a provázkem stáhneme tak, aby tam zůstalo co nejméně vzduchu (vejce potom pěkně sedí ve vodě). Vaříme v hrnci na hniličko“ cca 5 min. Po této době budou držet tvar a folie stáhneme. Toť vše – naservírujeme dle vlastní fantazie a dobrou chuť.