Ruské ořechy z vaflovače ve slaném provedení

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g mouky hladké
125 g margarínu/použila jsem Stellu
1 vejce
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 špetka cukru moučkový
1 špetka soli
z těsta utvoříme cca 5ti gramové kuličky

Postup přípravy receptu

  1. Ručním mixérem vyšleháme margarín pokojové teploty společně s cukrem, vejcem a solí.

  2. Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět ručním mixérem, nastaveným na nejvyšší stupeň promícháme na hladké těsto.

  3. Z těsta uždibujeme kousky přibližně na polovinu kávové lžičky (nebo odvážit 5 g) a v dlaních uválíme malé kuličky.

  4. Kuličky naskládáme do zahřáté formy, víko uzavřeme a těsto pečeme přibližně 3-15 minut. Po 3 minutách můžeme víko odjistit, otevřít a zkontrolovat barvu pečeného těsta. Pak ihned znova přiklopíme a dopečeme.

  5. Hotové vaflové ořechy z formy vyjmeme buď nějakou dřevěnou špachtličkou, nebo opačným koncem vařečky, nebo jiným vhodným nekovovým předmětem. Tím zabráníme případnému poškrábání nepřilnavého povrchu formy.

  6. Vychladlé ořechy plníme různými slanými náplněmi. Například nastrouhanou nivou, kterou vyšleháme s trochou změklého másla a nasekanými ořechy. Nebo různými sýry, promíchanými s nakrájenou pažitkou, petržekou, kápií a podobně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!