Rozmarýnové vafle s balsamicovou dýní, česnekovým dipem a salátem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na pečenou dýni:
- 700 g máslové dýně
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 3 lžíce krémového balsamica Kalamáta Papadimitriou Chilli
- 1 palice česneku
- hrubá mořská sůl
- olivový olej
- Na vafle:
- 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
- 0,5 hrnku hladké žitné mouky
- 2 celá vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 hrnku mléka
- Na salát:
- 250 g rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce krémového balsamica Kalamáta Papadimitriou Chilli
- Na česnekový dip:
- 300 g zakysané smetany
- 4 stroužky čerstvého česneku
- 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 6 stroužků čerstvého česneku, které jsme upekli spolu s dýní
- sůl
- A ještě:
- červená cibule, rajčata, čedar
Postup Rozmarýnové vafle s balsamicovou dýní, česnekovým dipem a salátem
Postup přípravy receptu
-
Dýně: Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, a nakrájíme na centimetrové proužky. Ty pak oloupeme. Plech vyložíme pečicím papírem, poklademe jej dýní, kterou osolíme, posypeme rozmarýnem, pokapeme balsamicovým krémem a olejem. Navrch poházíme neoloupané stroužky česneku. Pečeme asi při 200 °C zhruba 40 minut.
Dip: Čerstvý česnek oloupeme a prolisujeme, pečený česnek vymáčkneme, rozmačkáme vidličkou a vše přidáme k zakysané smetaně, kterou jsme si promíchali s olejem ze sušených rajčat. Osolíme a vychladíme.
Zálivka na salát: Balsamico, olivový olej, olej ze sušených rajčat a dijonskou hořčici vlijeme do malé skleničky, pečlivě uzavřeme víčkem a směs protřepeme.
Vafle: Sypké suroviny smícháme, přidáme vejce, olej a mléko. V případě potřeby mléko ještě doplníme - záleží na savosti mouky. Má vzniknout dost husté lívancové těsto, které necháme asi 20 minut odležet, aby se uvolnil lepek. Vaflovač lehce potřeme olejem a lžící na něj pokládáme těsto, které rozetřeme po celé ploše. Zaklopíme vrchním dílem a pečeme do křupava.
Salát: Rukolu propláchneme a osušíme, pak smícháme se zálivkou.
Servírvání: Vafli potřeme česnekovým dipem, na něj navrstvíme rukolový salát, pečenou dýni, kolečka červené cibule a rajčat, nakonec i pár proužků čedaru. Přikryjeme další vaflí a spíchneme bambusovým napichovátkem anebo seříznutou a zkrácenou špejlí. Zvlášť můžeme ještě podávat česnekový dip i rukolový salát.