Rozeklané houstičky alias zrna (v orig. Pains pistolets)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

3,5 hrnku chlebové pšeničné mouky
1/2 hrnku rostlinného mléka
3/4 hrnku vody
1/2 kostky droždí
1 lžíce třtinového cukru (very dark)
1,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku se solí, vmícháme cukr a uprostřed uděláme důlek. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a vlijeme do důlku. Poprášíme trochou okolní mouky a necháme 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě až kvásek začne bublat. Přidáme vodu a postupně zapracujeme mouku, až vznikne vláčné a pružné těsto (zhruba po 10 minutách hnětení). Zakryjeme a necháme asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

  2. Vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a rozdělíme na 10 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky.

  3. Dáme na plech, poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout.

  4. Poté pomocí ruky, vařečky apod uděláme do bulek drážku a necháme ještě 15 minut odpočinout.

  5. Mezitím vložíme na dno trouby pekáček a předehřejeme na 225°C. Do pekáčku nalijeme hrnek vody a zrna pečeme 15-20 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!