Rozeklané houstičky alias zrna (v orig. Pains pistolets)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3,5 hrnku chlebové pšeničné mouky
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 3/4 hrnku vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce třtinového cukru (very dark)
- 1,5 lžičky soli
Postup Rozeklané houstičky alias zrna (v orig. Pains pistolets)
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosejeme mouku se solí, vmícháme cukr a uprostřed uděláme důlek. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a vlijeme do důlku. Poprášíme trochou okolní mouky a necháme 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě až kvásek začne bublat. Přidáme vodu a postupně zapracujeme mouku, až vznikne vláčné a pružné těsto (zhruba po 10 minutách hnětení). Zakryjeme a necháme asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a rozdělíme na 10 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky.
Dáme na plech, poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout.
Poté pomocí ruky, vařečky apod uděláme do bulek drážku a necháme ještě 15 minut odpočinout.
Mezitím vložíme na dno trouby pekáček a předehřejeme na 225°C. Do pekáčku nalijeme hrnek vody a zrna pečeme 15-20 minut dozlatova.