Meruňkový páj
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 70 g cukru
- 120 g másla
- špetka soli
- 1 vejce
- Náplň:
- 500 g meruněk
- 150 ml vody
- 1 vanilkový cukr
- asi 3 lžíce hnědého cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 lžíce bílého rumu
- Na posyp:
- asi 3-4 lžíce mandlových lupínků
- Na potření:
- asi 3 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžíce bílého rumu
Postup Meruňkový páj
Postup přípravy receptu
-
Smícháním vypracujeme hladké těsto z uvedených surovin a zabalené do fólie ho necháme odležet v chladu.
Připravíme si meruňkovou náplň:
Vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky, podlijeme 150 ml vody, přidáme vanilkový cukr a necháme je skoro rozvařit. Pak osladíme podle chuti hnědým cukrem a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody. Náplň odstavíme z tepla a vmícháme rum. Necháme skoro vychladnout.
Z odpočinutého těsta si oddělíme třetinu a dáme stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme. Plackou těsta vyložíme koláčovou formu, na těsto naneseme vlažnou náplň.
Odloženou třetinu těsta také vyválíme, nakrájíme na pásky a na koláči vytvoříme mřížku. Koláč nakonec posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut.
Meruňkový džem zředíme rumem, na pár vteřin ho vložíme do mikrovlnné trouby ohřát, aby se s ním dalo pracovat.
Upečený, ještě horký koláč opatrně potřeme ohřátým džemem. Koláč před podáváním necháme dobře vychladit, aby náplň pěkně ztuhla. Báječně chutná s kopečkem šlehačky.