Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 starších rohlíků nebo zbylé vánočky, bochánku...
- 1 vanilkový cukr
- cca 120 g moučkového cukru, dle sladkosti ovoce
- 300-350 ml mléka, dle potřeby
- 3 vejce
- citronová kůra dle chuti
- skořice - mletá dle chuti
- 1 hrnek drobenky (lze přidat kokos nebo ořechy)
- čerstvé ovoce nebo okapané kompotované
- ořechy, kokos nebo rozinky dle chuti
Postup Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví
Postup přípravy receptu
-
Starší rohlíky nebo vánočku, bochánek... buď nahrubo rozmixujeme v mixéru, nebo je pokrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pocákáme je směsí žloutků, rozmíchaných v mléce a necháme nasát. Kdo chce, může trošku mléka nahradit rumem.
Rohlíky osladíme cukry, ochutíme citronovou kůrou nebo skořicí dle chuti, do směsi můžeme přidat i hrst kokosu nebo mletých ořechů. Nakonec do rohlíkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nandáme do koláčové formy o průměru cca 32 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou nebo strouhankou. Já pekl v remosce, kterou jsem vyložil pečícím papírem.
Na těsto nandáme ovoce dle chuti a sezóny (hrušky, jablka, švestky, třešně...), přidat můžeme i v rumu máčené rozinky nebo brusinky, nasekané ořechy..., posypeme drobenkou, kterou též můžeme zpestřit kokosem nebo ořechy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.
Podáváme teplé i vychladlé, ke svačině či večeři nebo i jako zákusek ke kávě, s kopečkem zakysané smetany.