Rohlíkové dalamánky paní hajné ze „Šlajfu“

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1/2 kg hladká mouka
1,5 lžička sušené droždí
1,5 lžička sůl
1 lžička cukr krystal
0,5 lžička drcený kmín
1 lžíce ocet
250 ml vlažné mléko
200 ml vlažná voda
50 ml olej (slunečnicový)
Mléko na potírání
Mák
hrubozrnná sůl nebo kmín na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypu sypké ingredience a řádně minimálně 2 minuty mísím.

  2. Poté přilívám mléko s olejem a vodu s octem.

  3. Vypracuji hladké těsto. Posypu moukou a nechám na teplém místě vykynout alespoň 1 hodinu.

  4. Po vykynutí (objem se zvětší 2x) těsto přemístím na pomoučený vál, rozdělím jej na díly (pro toprecepty jsem udělal 4 díly) a vyhnětu dalamánky (kulaté nebo podlouhlé).

  5. Dalamánky vložím na pečicí papír na plech a uložím do tepla, aby dalamánky ještě nakynuly.

  6. Po ½ hodině vložím dalamánky, potřené vlažným mlékem a posypané mákem, solí nebo kmínem, do trouby vyhřáté na 180°C do středu trouby a peču cca 30 min (dle vaší trouby – je třeba hlídat). Po 30 minutách dalamánky vyjmu z trouby přesunu na vál, potřu vlažnou osolenou vodou a nechám vychladnout. Podávám jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!