Rohlíkové dalamánky paní hajné ze „Šlajfu“
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1/2 kg hladká mouka
- 1,5 lžička sušené droždí
- 1,5 lžička sůl
- 1 lžička cukr krystal
- 0,5 lžička drcený kmín
- 1 lžíce ocet
- 250 ml vlažné mléko
- 200 ml vlažná voda
- 50 ml olej (slunečnicový)
- Mléko na potírání
- Mák
- hrubozrnná sůl nebo kmín na posyp
Postup Rohlíkové dalamánky paní hajné ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypu sypké ingredience a řádně minimálně 2 minuty mísím.
Poté přilívám mléko s olejem a vodu s octem.
Vypracuji hladké těsto. Posypu moukou a nechám na teplém místě vykynout alespoň 1 hodinu.
Po vykynutí (objem se zvětší 2x) těsto přemístím na pomoučený vál, rozdělím jej na díly (pro toprecepty jsem udělal 4 díly) a vyhnětu dalamánky (kulaté nebo podlouhlé).
Dalamánky vložím na pečicí papír na plech a uložím do tepla, aby dalamánky ještě nakynuly.
Po ½ hodině vložím dalamánky, potřené vlažným mlékem a posypané mákem, solí nebo kmínem, do trouby vyhřáté na 180°C do středu trouby a peču cca 30 min (dle vaší trouby – je třeba hlídat). Po 30 minutách dalamánky vyjmu z trouby přesunu na vál, potřu vlažnou osolenou vodou a nechám vychladnout. Podávám jako přílohu.