Rizotko s žampiony a sušenými rajčaty
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- jasmínová rýže sypaná (jeden větší hrneček)
- voda na rýži (použitý hrneček od rýže x 2)
- sůl
- olivový olej
- 1 cibule
- sušené rajčata nakládaná v oleji s kapary (koupila jsem v Lidlu v Italském týdnu)
- 400 g čerstvých žampionů
- 1/4 másla
- kvalitní šunka od kosti popř. prosciutto nebo slanina (volba je na vás, já měla šunku od kosti)
- olivový olej
- sůl, pepř, kmín, muškátový oříšek mletý
- sýr na postrouhání
Postup Rizotko s žampiony a sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme rýži: na troše olivového oleje zarestuji propláchnutou rýži, osolím. Poté zaliji vodou (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody). Vařím, dokud se voda nevypaří a rýže nezměkne (nejlepší v rýžovaru nebo já mám Tefal hrnec 7v1, rýže se tam nepřipaluje i když moc nemícháte).
V pánvi na olivovém oleji orestuji jemně nasekanou cibuli, po lehkém zezlátnutí přidám očištěné, natenko nakrájené žampiony. Restuji, pustí vodu. Poté přidám nadrobno nakrájenou šunku, přiliji olej z balení ze sušených rajčat s kapary a pak přidám i nadrobno nakrájená sušená rajčata. Celé promíchám. Okořením solí, pepřem, kmínem a muškátovým oříškem.
Poté ve směsi nechám rozpustit máslo a celou směs z pánve vmíchám do rýže. Podáváme se zeleninou a lehce posypeme strouhaným sýrem.