Rizotko s žampiony a sušenými rajčaty

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

jasmínová rýže sypaná (jeden větší hrneček)
voda na rýži (použitý hrneček od rýže x 2)
sůl
olivový olej
1 cibule
sušené rajčata nakládaná v oleji s kapary (koupila jsem v Lidlu v Italském týdnu)
400 g čerstvých žampionů
1/4 másla
kvalitní šunka od kosti popř. prosciutto nebo slanina (volba je na vás, já měla šunku od kosti)
olivový olej
sůl, pepř, kmín, muškátový oříšek mletý
sýr na postrouhání

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme rýži: na troše olivového oleje zarestuji propláchnutou rýži, osolím. Poté zaliji vodou (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody). Vařím, dokud se voda nevypaří a rýže nezměkne (nejlepší v rýžovaru nebo já mám Tefal hrnec 7v1, rýže se tam nepřipaluje i když moc nemícháte).

  2. V pánvi na olivovém oleji orestuji jemně nasekanou cibuli, po lehkém zezlátnutí přidám očištěné, natenko nakrájené žampiony. Restuji, pustí vodu. Poté přidám nadrobno nakrájenou šunku, přiliji olej z balení ze sušených rajčat s kapary a pak přidám i nadrobno nakrájená sušená rajčata. Celé promíchám. Okořením solí, pepřem, kmínem a muškátovým oříškem.

  3. Poté ve směsi nechám rozpustit máslo a celou směs z pánve vmíchám do rýže. Podáváme se zeleninou a lehce posypeme strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!