Řezy zelené jablíčko
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 3 vejce
- 140 g cukru krupice
- 120 g solamylu
- 1 KL prášku do pečiva
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 PL solamylu
- 2 PL hl. mouky
- 250 g másla
- Jablková náplň:
- 3 zelené (angrešt) galaretky (z LIDLU)
- 5 velkých jablek
- Drobenka:
- 2 PL másla
- 2 PL cukru krupice
- 10 dkg kokosu
Postup Řezy zelené jablíčko
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků, které ušleháme na tuhý sníh. Při stálém šlehání přidáváme cukr a postupně žloutky, které neustále šleháme. Do ušlehané směsi opatrně zamícháme prosátý solamyl s práškem do pečiva.
Piškot vylijeme na plech 38x25 cm vyloženým peč. papírem. Pečeme při cca 180°C asi 15-20 minut.
Krém zhotovíme tak, že uvaříme pudink. Polovinu mléka s oběma cukry přivedeme k varu a do vařícího mléka dolijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku i solamyl. Odstavíme a necháme vychladit. Máslo utřeme do pěny a po částech zašleháme vychladlý pudink, až vznikne hladký krém.
Jablková náplň: Galaretky rozpustíme v 1 litru vroucí vody (nesmí se vařit) a necháme vychladit. Oloupané jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Do chladnoucí galaretky přidáme takto připravená jablka a dáme do lednice, až začne tuhnout.
Drobenku uděláme tak, že ve vysoké pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a kokos a mícháme do doby, než bude mít zlatou barvu. Odstavíme a vychladíme.
Studený piškot vyndáme z plechu, odstraníme papír, na piškot rovnoměrně rozestřeme ½ krému, na krém dáme tuhnoucí galaretku a necháme v lednici pořádně ztuhnout.
Po vychlazení natřeme zbylým krémem a rovnoměrně posypeme drobenkou. Po opětovném vychlazení nakrájíme na řezy a podáváme.