Retro recept - Lomnické kroužky

Recepty, Cukroví

Suroviny

250 g polohrubé mouky
130 g másla
2 žloutky
15 g droždí
30 g lískových ořechů (vlašských)
7-8 lžic mléka
1 lžíce moučkového cukru
Dokončení:
30-40 ml vody
2 lžíce cukru
moučkový cukr
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme kvásek z 3 lžic vlahého mléka, 1 lžíce moučkového cukru, droždí a 1 lžíce mouky. Ořechy nasekáme na velmi jemné kousky. Do mísy dáme změklé máslo, trochu mouky a vařečkou propracujeme hladké těstíčko. Přidáme ořechy, 4 lžíce vlahého mléka (může být i více, podle potřeby), zbylou mouku, kvásek, žloutky a vypracujeme tuhé těsto jako na vánočku. Těsto necháme v teple vykynout.

  2. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, nakrájíme z něj kousky, které vyválíme do válečku a spojíme je do kroužků. Já si vyberu vždy malý kroužek obtočím ho, aby mi zbyl na každé straně kousek, stisknu je k sobě, stočím je přehnu pod kroužek a spoj uhladím.

  3. Kroužky dáme na pečící papír a necháme znovu vykynout. Pečeme je uprostřed trouby vyhřáté na 200°C do růžova. Během pečení rozvaříme vodu s cukrem. Věnečky po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozvařeným cukrem a vrch obalíme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem nebo posypeme. Necháme je uschnout, musí křoupat jako suchárky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!