Retro recept - Lomnické kroužky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 15 g droždí
- 30 g lískových ořechů (vlašských)
- 7-8 lžic mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
- Dokončení:
- 30-40 ml vody
- 2 lžíce cukru
- moučkový cukr
- 1 vanilkový cukr
Postup Retro recept - Lomnické kroužky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme kvásek z 3 lžic vlahého mléka, 1 lžíce moučkového cukru, droždí a 1 lžíce mouky. Ořechy nasekáme na velmi jemné kousky. Do mísy dáme změklé máslo, trochu mouky a vařečkou propracujeme hladké těstíčko. Přidáme ořechy, 4 lžíce vlahého mléka (může být i více, podle potřeby), zbylou mouku, kvásek, žloutky a vypracujeme tuhé těsto jako na vánočku. Těsto necháme v teple vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme váleček, nakrájíme z něj kousky, které vyválíme do válečku a spojíme je do kroužků. Já si vyberu vždy malý kroužek obtočím ho, aby mi zbyl na každé straně kousek, stisknu je k sobě, stočím je přehnu pod kroužek a spoj uhladím.
Kroužky dáme na pečící papír a necháme znovu vykynout. Pečeme je uprostřed trouby vyhřáté na 200°C do růžova. Během pečení rozvaříme vodu s cukrem. Věnečky po vytažení z trouby potřeme mašlovačkou rozvařeným cukrem a vrch obalíme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem nebo posypeme. Necháme je uschnout, musí křoupat jako suchárky.