Řecké pečené fazole (a český špekáček)
Recepty, LuštěninySuroviny
- 500 g sušených obřích bílých fazolí (řeckých) - pokud neseženete, můžete samozřejmě dát i menší
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2-3 stroužky česneku
- sušené oregáno
- špetka cukru
- hladkolistá petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- + případně špekáčky
Postup Řecké pečené fazole (a český špekáček)
Postup přípravy receptu
-
Fazole večer před vařením zalijeme studenou vodou. Druhý den je slijeme a přilijeme čistou vodu. Mrkev a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek také posekáme a přidáme do vody k fazolím. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvních cca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí.
V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregáno, sůl a pepř. Já rajčata vždy trochu přislazuji, ale podle vaší chuti, nemusíte. Přilijeme asi 200 ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny.
Fazole slijeme a včetně mrkve a cibule vsypeme do pekáčku. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme a pokud budeme péct se špekáčky, nakrojíme je a vyskládáme je do fazolí. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 C půl hodiny, pak odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí. Nakonec fazole promícháme s posekanou petrželkou.