Řecké pečené fazole (a český špekáček)

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g sušených obřích bílých fazolí (řeckých) - pokud neseženete, můžete samozřejmě dát i menší
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 plechovka drcených rajčat
2-3 stroužky česneku
sušené oregáno
špetka cukru
hladkolistá petrželka
olivový olej
sůl
pepř
+ případně špekáčky

Postup přípravy receptu

  1. Fazole večer před vařením zalijeme studenou vodou. Druhý den je slijeme a přilijeme čistou vodu. Mrkev a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek také posekáme a přidáme do vody k fazolím. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvních cca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí.

  2. V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregáno, sůl a pepř. Já rajčata vždy trochu přislazuji, ale podle vaší chuti, nemusíte. Přilijeme asi 200 ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny.

  3. Fazole slijeme a včetně mrkve a cibule vsypeme do pekáčku. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme a pokud budeme péct se špekáčky, nakrojíme je a vyskládáme je do fazolí. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 C půl hodiny, pak odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí. Nakonec fazole promícháme s posekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!