Ražničí s marinádovou šťávou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřové kýty
- 100 g anglické slaniny
- 100 g salámu Vysočina -může být i jiný
- 1 červená paprika
- 3 cibule
- 10 cherry rajčat
- 10 kuliček hroznového vína
- trochu másla
- petrželka
- olej
- sůl
- omáčka na marinování:
- 3 sroužky česneku
- olej
- Worcester
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- pár kapek citronu
Postup Ražničí s marinádovou šťávou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si uděláme marinádu z oleje, worcesteru, rajčatového protlaku, rozdrceným česnekem a citronové šťávy, maso si nakrájíme na kousky, aby šly napichovat, prosolíme je a naložíme do marinády nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
2 cibule nakrájíme na kolečka, papriku a anglickou slaninu na čtverečky, salám na půlkolečka a rajčátka na půlky a střídavě napichujeme na špejli, nebo kovovou jehlu, na oba konce navlečeme víno a hezky nám to bude držet. Zbylou marinádu si necháme na později.
Nejlépe na grilovací pánev si dáme malé množství oleje, necháme ho rozehřát a vložíme ražničí k opékání, nejprve zprudka po všech stranách, pak přikryjeme a opět ze všech stran dusíme na malém plameni, aby bylo ražničí pěkně měkké.
Třetí cibuli si nakrájíme na měsíčky, které přidáme okolo ražničí a necháme osmažit ke konci dušení masa a již nepřikrýváme.
Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do výpeku, když je cibule mírně osmažená vlijeme marinádu, která nám zbyla, můžeme naředit malým množstvím vody a necháme vařit-redukovat, podle toho, kolik šťávy chceme.
Nakonec dochutíme, přidáme plátek másla na zjemnění a nasekanou petrželku na vůni a ozdobu, ražničí vrátíme do šťávy na prohřátí a můžeme servírovat.