Rakytníkovo-pomerančový džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 350 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 250-300 ml rakytníkové šťávy
- 400 g cukru
- želírovací fix prášek 2v1 nebo želírovací cukr
Postup Rakytníkovo-pomerančový džem
Postup přípravy receptu
-
Pomeranče omyjeme, rozpůlíme a na elektrickém citrusovém odšťavovači odšťavíme. V receptech na pomerančovou marmeládu se většinou doporučuje pomeranče filátkovat, což je docela piplačka. Dužinu, která trochu zůstala napovrchu síta, jsem také ke šťávám přidala.
Pomerančovou a rakytníkovou šťávu dáme do hrnce.
Obsah želírovacího prášku smícháme se 2 PL cukru, vmícháme do šťávy a přivedeme k varu.
Přisypeme cukr, opět přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme 1 minutu-doba varu záleží na tom, jaký druh želírovacího prášku použijete.
Džem plníme do teplých sklenic a hned zavíčkujeme.