Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- švestková povidla (1 sklenička 440 g)
- Omáčka:
- kvalitní vanilkový pudink
- 700 ml mléka
- cukr krupice dle chuti
- 2 dl rumu
- Na posypání:
- mletý mák
- moučkový cukr
Postup Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. V míse promíchejte s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto, které nechte pořádně nakynout.
Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité. Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličkou, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabudou.
Krém: 500 ml mléka dáme vařit s cukrem. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.