Rajská omáčkazeleninová

Recepty, Omáčky

Suroviny

6 velkých rajčat
2 velké cibule
1 velká mrkev
1-2 malé pálivé papričky
1 menší paprika
5 cm dlouhá celá skořice
4 hřebíčky
1 kostka zeleninového bujónu
2 dl rajčatové šťávy
1 dl vody
1 pl oleje
1 pl hladké mouky
trošku soli
trošku cukru na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Papriky zbavíme jadřinců, důkladně opláchneme a nařežeme na větší kusy.

  2. Opláchnutá rajčata i se slupkou rozkrojíme na poloviny.

  3. Mrkev očistíme a nakrájíme také na větší kusy, cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na čtvrtiny a do jedné z nich napícháme hřebíček.

  4. Vše dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici, kostku bujonu, rajčatovou šťávu a vodu a od doby varu pod pokličkou na mírném plameni vaříme do změknutí mrkve, asi tak 25minut (já jsem vařila v papiňáku 10 minut).

  5. Pak z hrnce vyndáme koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem.

  6. Připravíme si cezák s jemným sítem a ještě vše lžící propasírujeme-tím se zbavíme zrníček a slupek z rajčat. V kastrolu nebo hlubším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku, uděláme světlejší jíšku, na kterou opatrně vléváme propasírovanou směs. Pokud se nám bude zdát dost hustá, můžeme přilít trochu vody nebo rajčátkové šťávy.

  7. Za občasného promíchávání na mírném plameni provařujeme 10 minut, raději přikryté pokličkou, omáčka ráda vyprskává z hrnce ven.

  8. Pak dle své chuti dochutíme a můžeme podávat k plněným paprikám, masovým kuličkám, s vařeným masem, nebo k sekané.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!