Rajská omáčka s perníkem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 100 g strouhaného perníku
- 2 lžíce hnědého cukru
- lžíce másla
- 700-750 ml hovězího vývaru
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- špetka skořice
- sůl
- kousek másla na zjemnění
Postup Rajská omáčka s perníkem
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli i kořením zpěníme na másle. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce zarestujeme a vyklopíme rajčata. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme.
Po asi 10 minutách přidáme perník a vaříme, až omáčka zhoustne. Z omáčky vytáhneme koření a projedeme ji ponorným mixérem Omáčka by měla mít hustotu tak akorát. Nám to stačilo. Kdyby se vám zdála řídká, zahustíme ji lžíci hl. mouky rozmíchanou v troše vody nebo studeného vývaru a povaříme.
Omáčku dochutíme špetkou skořice, případně cukrem nebo solí. Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo těstovinami.