Rajská omáčka s perníkem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 plechovka drcených rajčat (400 g)
140 g rajčatového protlaku
1 cibule
100 g strouhaného perníku
2 lžíce hnědého cukru
lžíce másla
700-750 ml hovězího vývaru
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky
špetka skořice
sůl
kousek másla na zjemnění

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli i kořením zpěníme na másle. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce zarestujeme a vyklopíme rajčata. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme.

  2. Po asi 10 minutách přidáme perník a vaříme, až omáčka zhoustne. Z omáčky vytáhneme koření a projedeme ji ponorným mixérem Omáčka by měla mít hustotu tak akorát. Nám to stačilo. Kdyby se vám zdála řídká, zahustíme ji lžíci hl. mouky rozmíchanou v troše vody nebo studeného vývaru a povaříme.

  3. Omáčku dochutíme špetkou skořice, případně cukrem nebo solí. Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!