Rajčatové bylinkové chipsy s parmezánem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 450 g hodně uzrálých, ale pevných rajčat a úplně nejlépe těch velkých masitých
olivový olej extra virgin
mořská sůl klidně i bylinková
1 lžička sušeného česneku
2 lžíce čerstvě posekaných bylinek
2 vrchovaté lžíce na jemno nastrouhaného Parmezánu

Postup přípravy receptu

  1. Omytá a osušená zdravá rajčata, která jsou ale na stisk stále pevná, pokrájejte pokud možno na rovnoměrně tenké plátky 3-4 mm. Krájejte rajčtata příčně, držte si je kolem stopky. Pokud budete mít obdobnou tloušťku plátků u většiny z rajčat, oceníte to později při sušení v troubě, neb uschnout v obdobném časovém intervalu a nebudete muset některá z nich sušit déle. Ta úplně tence nakrájená mají zase tendenci se připalovat a proto bych nevolila krájení na mandolíně na úplně průsvitné plátky.

  2. Tenký plech si pokryjte pečícím papírem. Já jsem doma našla děrované plechy určené právě na sušení - což je moc fajn záležitost. Troubu si vyhřejte na max 110°C, což je během chvilky. Plátky rajčat rozmístěte vedle sebe na plech do jedné vrstvy, aby se nepřekrývaly. Pokapejte je olivovým olejem (pokud máte olej v rozprašovači na kytky, tak je to ještě praktičtější). Bylinky se solí i sušeným česnekem smíchejte v mističce a touto směsí pak posypejte rajčata. V bylinkách si zvolte své vlastní chutě. Já jsem použila 2 verze: jednu s citronovým tymiánem a ta druhá byla s rozmarýnem a špetkou chilli. Nakonec přijde nasypat čerstvě a na jemno nastrouhaný Parmezán či jiný chuťově výrazný zralý sýr (třeba Pecorino, Gran Moravia atd). Hezky posypte malou vrstvičkou každý plátek ochuceného rajčátka a pak s tím šup do trouby. Z uvedeného množství jsem měla 2 plechy a ve finále téměř 3 mističky chipsů.

  3. Dejte do trouby na 2-3 hodiny, ale každou půl hodinku je kontrolujte, případně prohoďte plechy. Za pár minut se vám v troubě zamlží z toho, jak se odpařují voňavé tekutiny z rajčat. Takže jsem do dvířek trouby zavřela dřevěný kolíček na prádlo, aby se utvořila malá škvírka na únik vlhkosti. Finální konzistenci chipsů nechám na vás. Někdo radši křupavější, jiný zase víc žvýkací.. Moje stařičká trouba peče dost nerovnoměrně (tímto receptem se to jasně prokázalo), takže jsem ve výsledku měla oba typy chipsů. Skladování chipsů jsem zkusila jednoduše mističku s papírovým ubrouskem v lednici. Na chuti chipsy nic neztratily, ba naopak! Chodila jsem často uzobávat (v rámci kontroly chuťové kvality, samopochopitelně 8-)).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!