Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
100 g hladké mouky světlé
200 g celozrnné mouky
1 vejce
150 g tuku
4 lžíce cukru krystal
4 lžíce vody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
náplň:
1 dýně Hokkaidó
3/4 hrnku cukru krystal
1 lžíce medu
2 celá vejce
1 žloutek
1 vanička polotučného tvarohu (~250g)
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička muškátového ořechu (mletého)
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky hřebíčku
trochu oleje (na předpečení dýně)
navíc:
hrst rozinek
rum

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe pár hodin.

  2. Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout.

  3. Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Obě půlky položíme slupkou nahoru na plech (viz foto), který jsme lehce potřeli olejem, jen aby se dýně nepřipekla k plechu. Vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 30 minut, aby změkla - když do dýně píchneme vidličkou, měla by jít lehce dovnitř i ven. Poté necháme zchladnout. Předpékání dýně je mnohem lepší než její předvaření, chuť je pestřejší a intenzivnější.

  4. Mezitím vyšleháme dohromady vejce, žloutek, cukr a med.

  5. Ze zchladlé dýně lžící vydlabeme dužinu od slupky a tuto dužinu rozmixujeme mixérem na hladké pyré (nebo lze jen rozmačkat vidličkou). Dýňové pyré zamícháme do vyšlehané směsi, přidáme i tvaroh. Nové koření a hřebíček rozdrtíme či rozemeleme a společně s ostatním kořením přidáme do dýňové směsi, pečlivě smícháme/zašleháme.

  6. Vytáhneme těsto z ledničky, propracujeme a ručně ho rozprostřeme na dno i stěny kulaté zapékací nádoby. Na těsto nalijeme půlku dýňové směsi, poklademe rozinkami naloženými v rumu a nalijeme zbytek náplně. Nádobu vložíme do rozpálené trouby na 230°C na 10-15 minut, poté teplotu snížíme na 170°C a dopékáme, dokud nezůstane špejle po vpichu do koláče čistá. Čistě orientačně - já dopékala cca hodinu.

  7. Po upečení necháme řádně vychladnout a až potom porcujeme. Jednotlivé výseče koláče můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!