Žampiony zapékané (nejen) se sýrem
Recepty, HoubySuroviny
- 1 cibule
- 200 g čerstvých žampionů
- 150 g debrecínky, šunky či slaniny
- máslo
- 1 hrst medvědího česneku
- 100 g tvrdého sýru, např. Krolewski, Gouda, Čedar...
- 3-4 lžíce smetany ke šlehání
- černý pepř mletý
- sůl
Postup Žampiony zapékané (nejen) se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájíme na kostičky a na kousku másla osmažíme dosklovata. Pak přidáme na nudličky pokrájenou debrecínku nebo šunku, kterou také osmažíme a následně přisypeme žampiony pokrájené na čtvrtinky nebo osminky (dle velikosti) a smažíme do jejich povadnutí. Směs opepříme, mírně osolíme (sýr i šunka jsou slané, tak opatrně) a odstavíme. Přisypeme 1 - 1,5 hrsti na nudličky pokrájeného medvědího česneku, promícháme a směs nasypeme do zapékací mísy.
Směs zakapeme smetanou, zasypeme strouhaným sýrem a vložíme do předehřáté trouby na 200 krátce zapéct, do rozpuštění a lehkého zezlátnutí sýru.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo opečeným toustem.