Provensálské nudle se šunkou a žampiony
Recepty, HoubySuroviny
- 1 balení těstovin - širokých nudlí lépe koupit kvalitní vaječné
- 1 větší červená cibule
- 6 žampionů
- 150 g šunky
- 3 stroužky česneku
- jemný kečup
- 90 g bílého jogurtu
- 200 g tvrdého sýra
- 1 dl bílého vína
- provensálské bylinky
- sůl
- pepř mletý
Postup Provensálské nudle se šunkou a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Těstoviny uvaříme ve velkém hrnci. Pozor, al dente – na skus, protože pak je dusíme, tak ať nejsou jak bláto. Ještě do vody přidávám zeleninový bujon a trochu olivového oleje.
V pánvi na cibulce podusíme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme. Přidáme malé kostičky šunky, nasekané stroužky česneku, přisypeme provensálské koření, přilijeme 1 dl bílého vína, zamícháme a dusíme cca 15 min.
Později přidáme kečup a bílý jogurt. Kečupu stačí méně, jedna polévková lžíce.
S touto směsí smícháme uvařené scezené nudličky, prosypeme nastrouhaným sýrem a strčíme do předehřáté trouby (stačí vrchní spirála) a zapečeme - zhruba na 15 min. Prostě až bude sýr dozlatova. Přidává se malinko másla pod sýr, jsou šťavnatější.
Žampiony doporučuji mít čerstvé. Mimochodem - jestli nemáte rádi kořenící směs provensálské koření, můžete ochutit tuhle dobrotu rozmarýnem + bazalkou + tymiánem + majoránkou + saturejkou + oreganem.