Proteinové tyčinky - raw
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 hrnek dýňových semínek
- 1 hrnek sušeného kokosu
- 1/2 hrnku konopných semínek (loupané!)
- 1/2 hrnku konopného proteinu
- 4 lžíce chia semínek
- 2 lžíce včelího pylu (kontroverzní téma mezi vegany, většina vynechá)
- 6 lžic vloček (já použila mix všech možných)
- 2 lžíce máku
- 20 pěkných masitých datlí bez pecky (výborné Medjool mají v Holešovické tržnici)
- 6 lžic kokosového oleje (při pokojové teplotě)
- 4 lžíce kakaa (doporučuji od Iswari, Lifefoods či to z DM drogerie)
- 1 lžička vanilkového extraktu či 1/2 lžičky mleté vanilky
Postup Proteinové tyčinky - raw
Postup přípravy receptu
-
Vše až po mák (včetně) krátce rozmixujte v mixéru - stačí párkrát zapulzovat, chceme jen, aby se trochu nasekaly vločky a semínka a celé se to pěkně promíchalo. Rozmixování na prach rozhodně není žádoucí.
Rozmixované suché ingredience přendejte do mísy.
Opět připravte mixér a rozmixujte v něm vše ostatní, to je datle, kokos, kakao a vanilku. Dle výkonnosti mixéru to nemusí jít úplně snadno, v tom případě přidejte trošičku vody. Každopádně nějakou chvíli to trvá tak jako tak.
Rozmixované datle přendejte do mísy se suchou směsí a rukama vše pěkně promíchejte.
Poté směs pořádně vtlačte do plechu o velikosti cca 28 x 18 cm (není špatné si ho trochu vymazat kokosem či, lépe, vyložit pečícím papírem), ozdobte dalším kokosem či dýňovými semínky (ty taky do hmoty zatlačte) a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Poté nakrájejte na požadovanou velikost (já z této várky získala asi 14 tyčinek).
Skladujte v lednici, pokud se chystáte vše zkonzumovat cca do týdne, nebo delší dobu v mrazáku v dobře uzavřeném sáčku. Jednotlivé tyčinky proložte pečícím papírem, aby k sobě nepřimrzly. Tyčinky díky datlím úplně nezmrznou, zůstávají měkké, takže je můžete konzumovat hned po vyndání z mrazáku.