Pravý poctivý valašský frgál
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 125 g sádla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- Kvásek:
- 2 lžíce cukru krupice
- kostka droždí (pokojová teplota!)
- 250 ml teplého mléka(na kvásek stačí trocha, zbytek do těsta)
- Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta
- maková nádivka na dva koláče:
- 200 g mletého máku
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžíce povidel
- 1 lžíce rumu
- krupicový cukr podle chuti
- 200 ml mléka
- špetka skořice
- tvarohová nádivka na dva koláče:
- 2 měkké tvarohy v alobalu 500g
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr podle chuti
- 1 vanilkový pudink
- případně mléko na zředění
- rozinky nebo drobné ovoce(borůvky, ostružiny..)- kdo má rád
- povidla švestková na dva koláče:
- 400g povidel
- 1-2 lžíce rumu
- dle uvážení na zhoustnutí trochu nastrouhaného perníku
- žmolenka - hodně žmolenky:)
- 160 g hladké(polohrubé) mouky (zda raději křupavější)
- 100 g krupicového cukru (80-90g)
- 100 g másla
- na pokropení po vytažení z trouby:
- 125 g másla
- 80 g rumu(ať to voní)
Postup Pravý poctivý valašský frgál
Postup přípravy receptu
-
Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky.
Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou).
Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.
Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče).
Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje.
Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).