Pravý turecký ayran

Recepty, Nápoje

Suroviny

2 dl bílého jogurtu
1 dl vody
1/2 KL soli
trochu drobně posekané máty
nebo malý stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt s vodou a solí našleháme do pěny a ochutíme podle své chuti, někdo přidá mátu - může být i sušená, někdo přidá česnek.

  2. Myslím, že místo máty by se daly použít i jiné bylinky, např. meduňka, bazalka nebo jiné podle vlastní chuti. Máta se používá v teplejších krajinách hlavně pro svoje ochlazovací vlastnosti“. Ayran se pije na Balkánu, v Turecku i v arabsky mluvících zemích a jeho varint je spousta. Je to skvělé a zdravé pití, které v letním horku přijde vhod.

  3. Já upřednostňuji česnek. Navíc se přiznám, že ředění ayranu dělám obráceně, dávám víc vody než jogurtu, připadá mi to jaksi pitelnější, prostě víc zaženu žízeň. Ale upravit si to podle svého může každý. Mně to moc chutná a vychlazené to opravdu osvěží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!