Pravá francouzská brioška
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 8 vajíček
- 16 g soli
- 70 g cukru krupice
- 17 g suchého droždí
- 440 g másla pokojové teploty
- 70 ml teplé vody
Postup Pravá francouzská brioška
Postup přípravy receptu
-
Těsto je nejlepší připravovat v kuchyňském robotu, ale lze i v pekárně. Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme droždí a vodu a necháme spojit. Pak pomalu po lžících přidáváme měkké máslo (ne roztopené!) a necháme opět zapracovat a hnětat klidně 1/2 hodiny.
Těsto přendáme do čisté mísy (je lepivé, raději stěrkou), zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté si pomoučíme ruce a stlačíme těsto v míse. Opět zakryjeme (folií) a dáme do ledničky nejlépe přes noc.
Druhý den z těsta vytvoříme briošky požadovaných tvarů - jde to dobře, je potřeba namáčet kousky těsta v mouce. Já dělám šest malých kuliček do formy na ramekin (malé mističky) a jeden bochník do formy na chlebíček. Takto připravené opět zakryjeme a necháme v teple 2 hodiny kynout.
Troubu si předehřejeme na 200°C, briošky opatrně povlažíme směsí žloutku a mléka a dáme péct. Malé pečivo je hotové za cca 15 minut, bochník za 25 minut.
Hotové vyklopíme z forem, necháme zchládnout a podáváme.