Povidloň
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 ml vody
- 50 g másla
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 2 velká vejce
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 20 g domácího vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- 125 g povidel
- 30 ml rumu tuzemáku
- moučkový cukr na posypání
Postup Povidloň
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme odpalované těsto. V hrnci přivedeme k varu 250 ml vody, máslo a špetku soli. Přimícháme mouku a energicky mícháme, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Do vychladlého těsta po jednom zašleháme vejce.
Plech důkladně vymažeme máslem a rovnoměrně na něj rozetřeme těsto. Vložíme do trouby, na dno postavíme kastrůlek s horkou vodou a pečeme 20 - 25 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvíráme - těsto by zbytečně spadlo. Upečený plát necháme vychladnout.
Tvaroh vyšleháme s vanilkových cukrem, pak do něj vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Povidla rozmícháme s rumem.
Vychladlé těsto překrojíme na poloviny, jednu polovinu na 4 obdélníky, díky tomu se nám výsledný dezert bude lépe krájet.
Nerozkrájenou polovinu potřeme povidly, navrch rozetřeme tvarohovou směs a naskládáme obdélníky těsta.
Na závěr poprášíme moučkových cukrem.