Pouťové koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g kvasnic
- 1 dl mléka
- 100 g cukr krupice
- 150 g másla
- 150 g Hery
- 3 vejce
- strouhaná citronová kůra
- sůl
- Vejce na potření okolků
- Náplň
- tvaroh
- mak
- povidla švestková
- rozinky
- (Drobenka)
- 100 g hrubé mouky
- 100 g cukr krupice
- 50 g másla nebo Hery
Postup Pouťové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, navrch rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme měkké máslo (ne rozehřáté) a vše ostatní a zpracujeme v těsto. Necháme odpočinout asi 20 min (pokud jsme máslo přece jen rozehřáli, tak uložíme do chladničky).
Pak si lžící vykrájíme kousky, nebo vyválíme válečky, nasekáme z nich kousky podle toho, jak chceme mít koláčky velké. Z každého kousku uděláme kuličku a dáme na plech. Pak pomocí závaží nebo dnem skleničky, které neustále namáčíme do mouky kuličku rozplácneme tak, aby zůstaly okraje koláčku. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Na dno koláčku dáme lžičkou náplň makovou, povidlovou a jablečná povidla (nebo podušená nastrouhaná jablka ochucená skořicovým cukrem), nahoru na tyto tři náplně dáme náplň tvarohovou a do ní zamáčkneme asi 3 rozinky. Navrch pak malou lžičkou opatrně nandáme drobenku.
Pečeme asi na 150°C až okraje koláčků zrůžoví.