Potahovaný dort k narozeninám
Recepty, DortySuroviny
- KORPUS:
- 150 g Hladká mouka
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 ks vejce
- 120 g cukr moučka
- 1 ks vanilkový cukr
- 90 ml oleje
- 60 ml vroucí vody
- 1 lžíce kakaa 1 (nemusí být)
- KRÉM:
- 2/3 Másla
- 1 ks pudink vanilkový
- 300 ml mléka
- cukr krupice dle chuti
- POTAHOVACÍ HMOTA:
- 1/4 kg Sušené mléko polotučné
- 1/2 kg cukr moučka
- 2 lžíce pšeničného sirupu
- 3 kapky tresťi(mandle rum)
- 4 lžíce vody (i více ale po troškách!)
Postup Potahovaný dort k narozeninám
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna.
V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout.
Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem.
Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar.
Krém: Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu.
Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na hladinu pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout.
Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink.
Potahovací hmota: V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody.
Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami