Potahovaný dort k narozeninám

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
150 g Hladká mouka
1/2 prášku do pečiva
3 ks vejce
120 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
90 ml oleje
60 ml vroucí vody
1 lžíce kakaa 1 (nemusí být)
KRÉM:
2/3 Másla
1 ks pudink vanilkový
300 ml mléka
cukr krupice dle chuti
POTAHOVACÍ HMOTA:
1/4 kg Sušené mléko polotučné
1/2 kg cukr moučka
2 lžíce pšeničného sirupu
3 kapky tresťi(mandle rum)
4 lžíce vody (i více ale po troškách!)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Do vyšší mísy na šlehání si dáme bílky a šleháme je skoro do tuha. Pak přidáme polovinu cukru a došleháme do pevna.

  2. V druhé vyšší míse si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do pěny a postupně přidáváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 175°C. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout.

  5. Vychladlý dort prokrojíme na půl, spodní část pomažeme pikantní marmeládou, pak krémem a přiklopíme horním dílem.

  6. Dort dokola i ze shora, pomažeme slabou vrstvou krému. Dort vložíme do lednice, aby nám ztuhl a při potahování držel tvar.

  7. Krém: Mléko (200 ml) si vlijeme do hrnce a přivedeme k varu.

  8. Mezitím si ve zbytku studeného mléka rozšleháme pudink, ten vlijeme do hrnce k vroucímu mléku a dle chuti osladíme. Za stálého míchání jej necháme dojít k varu a vypneme. Hrnec odstavíme, na hladinu pudinku položíme mikroten folii (zabraňuje dělání škraloupu) a necháme vychladnout.

  9. Změklé máslo (pokojová teplota) si vyšleháme do pěny a pomalu zašleháváme vychladlý pudink.

  10. Potahovací hmota: V míse si smícháme prosáté sypké suroviny a sirup a směs vysypeme na vál. Pak do směsi uděláme důlek a přidáme lžíci vody. Rozmícháme a trpělivě zpracováváme za občasného přikápnutí trošky vody.

  11. Potahovou hmotu si vyválíme na moučkovým cukrem posypané ploše na asi 0,5 cm vysoký plát, opatrně podebereme rukama a položíme na vychladlý dort. Rukama urovnáme povrch do hladka a přebytečnou hmotu odkrojíme. Z ní pak můžeme dělat ozdoby. Já jsem si vykrajovátkem vykrojila tvar ryby a ty jsem pak dotvářela dle fantazie. Ozdoby se nejlépe lepí čistým alkoholem. Potahovou hmotu si můžeme také obarvit potravinářskými barvami


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!