Pórková polévka se žampiony
Recepty, PolévkySuroviny
- 40 g másla
- 1 pórek
- 4-5 žampionů
- 500 ml kuřecího vývaru
- 80 ml smetany
- 1/2 lžičky bílého pepře
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- kmín
Postup Pórková polévka se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion nebo aspoň půlku stranou).
Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a osmažíme, pak teplotu snížíme, zakryjeme a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.
Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme. Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.
Snížíme teplotu, ještě přidáme vývar, zakryjeme a vaříme (dusíme) na střední teplotě 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.
Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.
Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!
Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.
Podáváme ozdobené plátky opečených žampionů.