Pomerančová bábovka s mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 185 g másla nebo jiného tuku
- 170 g cukru krupice
- 4 vejce
- 140 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 menší lžička mandlového aroma - měla jsem od Dr. Oetkera
- 1 prášek do pečiva
- 125 ml pomerančové šťávy
- Na sirup:
- 125 ml pomerančové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pomerančového likéru nebo brandy (dala jsem rum)
- Na formu:
- trochu 100% tuku nebo jiného tuku
- hrubá mouka
- (Kdo raději odměřuje na 1/4 l hrnky tak je to:
- 185 g másla, nebo jiného tuku
- 4 vejce
- (3/4 hrnku, cukru krupice)
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 malá lžička mandlového aroma,
- jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku pomerančové šťávy.
Postup Pomerančová bábovka s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, strouhanou pomerančovou kůru, mandlové aroma, pomerančovou šťávu, strouhané mandle - já měla jen bez slupek. Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme - tím ji provzdušn
íme a přidáme střídavě do hmoty s tuhým sněhem z bílků.
Sníh promíchaváme opatrně a zlehka. Vše dáme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou.
Vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 180°C a pečeme asi tak 45 minut.
V době pečení svaříme pomerančovou šťávu s cukrem, přidáme citronovou šťávu a likér.
Tekutinu necháme odpařit, já udělala chybu, že jsem měla tekutiny trochu víc a bábovka pak byla místy více mokrá.
Upečenou bábovku necháme ve formě, ještě horkou propícháme špejlí a opatrně ji polijeme připraveným sirupem, aby se vsáknul.
Bábovku necháme ve formě vychladnout a teprve pak ji vyklopíme.