Pomazánka z lososa
Recepty, PomazánkySuroviny
- 100–120 g uzeného lososa
- 1–2 lžíce majonézy (nebo zakysané smetany)
- 100–150 g pomazánkového másla,
- plná lžička dijonské hořčice
- 1 rovná lžička třtinového cukru
- půlka malého jablka
- 1 malá sladkokyselá okurka
- citron na ozdobu a šťáva z půlky citronu (nebo podle chuti)
- 1–2 šalotky
- špetka soli (podle chuti)
- čerstvý kopr
Postup Pomazánka z lososa
Postup přípravy receptu
-
Kousky lososa (případně i s olejem) rozmixujeme. Z kopru oddělíme několik malých snítek na ozdobu a druhou část otrháme ze stonků a jemně usekáme. Smícháme majonézu (nebo zakysanou smetanou) s pomazánkovým máslem, přidáme trošku třtinového cukru (podle sladkosti jablka většinou cukr vynechávám) a citr. šťávu, hořčici, vmícháme umixovaného lososa, trochu našleháme, případně přisolíme.
Přidáme na maličké nudličky pokrájenou okurku a jablko, drobně pokrájenou šalotku, sekaný kopr a vše spolu vymícháme na jemnou pomazánku. Ochutnáme a chuť případně doladíme.
Natíráme na chléb nebo veku a jiné pečivo. Zdobíme kolečky citrónu a natí kadeřavé petržele, hodí se i vařené vajíčko a některá zelenina.
Pokud použijeme na pomazánku lososí bříška, odstraníme kůži a tukovou část ryby. Losos je i přes vyšší obsah tuků dietní ryba (na 100 g lososa se udává 750 kJ). Tuk má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin a je prospěšný proti srdečním a jiným chorobám.