Chleba od p. Jitky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 350ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 3 plné polévkové lžíce chlebového kvásku
- 1 polévková lžíce olivového oleje (může být i normální)
- 1 polévková lžíce sádla (mám takové měkké, takže nerozehřívám a prostě ho jen naberu na lžíci a hodím do vody)
- 300g hladké mouky
- 200g pšeničné chlebové mouky
- 100g žitné chlebové mouky
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- 2 čajové lžičky cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky kmínu
Postup Chleba od p. Jitky
Postup přípravy receptu
-
Těsto zadělám v domácí pekárně a kynout ho dám do ošatky. Těsto bylo v ošatce do 2/3 a krásně vykynulo.
Po hodince kynutí dám do rozehřáté trouby na 180°C a peču 40 minut. Po čtyřiceti minutách z chleba štětečkem ometu dolů mouku a potřu chleba vlažnou vodou. Troubu stáhnu na 160°C a peču 10 minut. Po 10 minutách chleba opět potřu vlažnou vodou a takto opakuji ještě jednou.
Po vytažení chleba z trouby ho hned zabalím do utěrky a takto nechám na kovové mřížce vychladnout.