Pomazánka (nejen) se sušenými rajčaty
Recepty, PomazánkySuroviny
- Množství dle počtu strávníků:
- mascarpone nebo Lučina, Palouček...
- sušená rajčata nakládaná v oleji
- bylinky dle chuti
- sůl
- 12 % smetana
Postup Pomazánka (nejen) se sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone přidáme přidáme drobně nasekaná rajčata, sůl dle chuti, bylinky, které nám chutnají: bazalka, tymián, pažitka, směs provensálského koření...
Část smetany můžeme nahradit i olejem, ve kterém byla rajčata naložená, ten je voňavý nejen po rajčatech, ale někdy i s bylinkami a dokáže také pomazánku zjemnit a příjemně dochutit.
Do pomazánky můžeme přidat i nasekané kapary nebo jimi dozdobit jednohubky či chlebíčky, společně s lístky bylinek, čerstvými cherry rajčátky...
Pomazánku necháme v chladnu krátce proležet a podáváme jí s čerstvým pečivem a sklenicí chlazeného mléka, případně jako pohoštění pro návštěvu, při různých oslavách, kdy masa už je až až.